مرغ هایی که غیرقانونی فروخته شدند!

به گزارش وبلاگ شماره 3443، نوسان قیمت در بازار مرغ دلایل مختلفی دارد که یکی از آن ها فروش مرغ سهمیه ای به صورت قطعه بندی است.

مرغ هایی که غیرقانونی فروخته شدند!

به گزارش خبرنگار ، از ابتدای سال قیمت مرغ بنا به دلایل متعدد بالاتر از نرخ مصوب عرضه می شد که این امر با واکنش های متعدد مرغداران و مصرف نمایندگان روبرو شد چرا که بنابر اذعان فراورینمایندگان، هر کیلو مرغ زنده با نرخ مصوب 17 هزار و 100 تومان در اختیار کشتارگاه ها قرار می گیرد که با این حساب تخلف و سودجویی در سایه کمبود نظارت از کشتار به بعد اتفاق می افتد.

آنالیز ها از سطح بازار نشان می دهد که هر کیلو مرغ با نرخ 33 تا 38 هزار تومان، ران مرغ 38 هزار تومان، فیله مرغ 70 تا 80 هزار تومان و سینه 50 تا 60 هزار تومان به فروش می رسد، این درحالی است که قطعه بندی مرغ در مغازه ها ممنوع است که متاسفانه سود بالای حاصل از قطعه بندی و نبود نظارت ها منجر به تخلف مغازه داران شده است.

آمارها حاکی از آن است که سرانه مصرف مرغ به سبب گرانی گوشت قرمز و ماهی نسبت به قبل افزایش یافته که با این وجود اثر کالای جایگزین منجر به برهم زدن تعادل میان عرضه و تقاضا شده است به طوریکه طی ماه های اخیر این موضوع در کنار کاهش وزن گیری و تلفات ناشی از فصل گرما و بی کیفیتی نهاده های دامی، بازار مرغ را بیش از پیش متشنج نموده است.

این سرانجام ماجرا نیست چرا که مسئولان برای بازگردان آرامش به بازار مرغ با اتخاذ سیاست واردات تخم مرغ نطفه دار، کاهش 20 درصدی جوجه ریزی کمتر از ظرفیت و افزایش فاصله جوجه ریزی بدنبال کاهش قیمت جوجه و هزینه های فراوری، بعلاوه افزایش عرضه مرغ در سطح بازار هستند که به نظر می رسد در 2 ماه آینده با افزایش جوجه ریزی به مرز 130 تا 140 میلیون قطعه و افزایش عرضه روزانه مرغ در سطح کشور، قیمت مرغ در بازار به تعادل برسد. هر چند مرغداران اعمال سیاست اخیر را راهکار منطقی کنترل قیمت جوجه در بازار نمی دانند و همیشه بر اصلاح قیمت مرغ به سبب افزایش هزینه های فراوری اصرار می ورزند.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از علل گرانی مرغ در سطح بازار و تاثیر سیاست اخیر کاهش جوجه ریزی و واردات تخم مرغ نطفه دار بر آینده فراوری و بازار مرغ با خبر شویم

محمد یوسفی رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ شماره 3443، با اشاره به علل گرانی مرغ در بازار اظهار کرد: علی رغم ضوابط و مقررات تازه برای بهبود شرایط، فرایند بدتر می گردد چرا که مسائل باید ریشه ای و اساسی حل گردد.

وی اضافه نمود: با وجود آنکه مرغ زنده با نرخ 17 هزار و 100 تونان به وسیله ماموران دولت تحویل گرفته می گردد، کوچکترین خطایی نمی توانند داشته باشند و تنها ممکن است واحدهایی که برای جوجه ریزی از وزارت جهاد یا دامپزشکی نامه نگرفته باشند و به عبارتی سیستم دولتی را رها کردند.

یوسفی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت تمام شده فراوری، نرخ 17 هزار و 100 تومان برای مرغدار صرفه مالی ندارد. از این رو زمانیکه قیمت ها دستوری باشد، مرغدار راه گریزی پیدا می نماید.

رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی با اشاره به علل گرانی مرغ در بازار بیان نمود: از زمانیکه مرغ روانه کشتارگاه می گردد تا به دست مصرف نماینده برسد، بین 3 تا 4 توزیع نماینده می چرخد که همین امر منجر به التهابات قیمت می گردد که متاسفانه این موضوع رهاست.

وی با اشاره به اینکه قیمت های دستوری پاسخگو نیست، گفت: زمانیکه قیمت دستوری است، از ابتدای خط فراوری تا توزیع بدست مصرف نماینده باید برمبنای نرخ مصوب باشد.

به گفته یوسفی، قیمت مصوبی که مسئولان پشت میز تعریف می نمایند، صرفه مالی ندارد چرا که مرغداران صدها قلم کالا را 50 درصد بالاتر از قیمت مصوب خریداری می نمایند که با این امکان استمرار فراوری با نرخ مصوب وجود ندارد. از این رو اگر مسئولان خواستار قیمت گذاری دستوری هستند، دان، جوجه و حمل و نقل باید منطقی قیمت گذاری گردد.

رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه قیمت مرغ باید تابع عرضه و تقاضا باشد، گفت: با افزایش فراوری و برنامه ریزی مدون، کسی بدنبال تخلف نیست. اما تا زمانیکه قیمت در بازار مرغ 2 نرخی باشد، تخلف در کنار آن از جهت جوجه کشی، تخم مرغ نطفه دار تا عرضه بدست مصرف نماینده وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه 25 تا 30 درصد مرغ مصرفی تهران در استان تامین می گردد، بیان نمود: 70 تا 75 درصد مرغ مورد احتیاج از سایر استان ها تامین می گردد که زمانیکه استاندار می بیند قیمت مرغ در استان بالا می رود، بلافاصله اجازه ورود مرغ به تهران یا سایر شهرها را نمی دهند که در نتیجه این امر منجر به کمبود و گرانی در بازار تهران می گردد که موضوع گرانی سایر استان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

یوسفی از توزیع روزانه 6 هزار تا 6 هزار و 500 تن مرغ اطلاع داد و گفت: سال گذشته روزانه 6 تا 7 هزار تن مرغ عرضه می گردد که علت کاهش عرضه را می توان در عدم تامین دان به مقدار کافی با نرخ مصوب جست و جو کرد که در نتیجه مرغ فراوریی با وزن پایین تری عرضه می گردد. به اسم مثال سال گذشته مرغ با وزن 2.5 تا 3 کیلو به کشتارگاه عرضه می شد، اما هم اکنون با وزن 2 کیلو مرغ به کشتارگاه می رود که همین امر بر مقدار عرضه تاثیر گذار است.

نرخ تورم مرغداری ها

اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ شماره 3443، از کاهش قیمت جوجه یکروزه در بازار اطلاع داد و گفت: بنابر سیاست گذاری اخیر واحدهای مرغداری مکلف به جوجه ریزی 20 درصد کمتر از ظرفیت مجاز هستند که این امر در کنار افزایش فاصله جوجه ریزی به 90 روز و توازن بین عرضه و تقاضا منجر به افت قیمت در بازار شده است.

وی اضافه نمود: قیمت کنونی هر قطعه جوجه یکروزه به 7 هزار تومان کاهش یافته است، اما در مجموع سیاست گذاری اخیر راهکار منطقی برای کاهش قیمت جوجه نیست چرا که هزینه مازاد بر دوش فراورینمایندگان می گذارد، در حالیکه عرضه جوجه به وسیله سامانه بازارگاه راهکار مناسب تعدیل قیمت در بازار است.

اسداله نژاد با اشاره به تاثیر واردات تخم مرغ نطفه دار بر بازار جوجه بیان نمود: با توجه به کاهش جوجه ریزی گوشتی در سطح کشور و افزایش سرانه مصرف، واردات تخم مرغ نطفه دار می تواند تاثیر بر بازار بگذارد، اما حداقل 2 ماه زمان می برد تا پس از تبدیل به جوجه اثر خود را بر بازار بگذارد.

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با تاکید بر اصلاح قیمت مصوب مرغ بیان نمود: علی رغم افزایش قیمت مولفه های فراوری بخشی به وسیله دولت و بخشی بازار، اما قیمت مصوب تغییری نداشته است که انتظار می رود ظرف یک ماه آینده قیمت مصوب مرغ و جوجه یکروزه اصلاح گردد، در غیراین صورت استمرار فراوری دچار چالش می گردد.

وی از افزایش سرانه مصرف مرغ اطلاع داد و گفت: از نظر بنده با افزایش قیمت گوشت و سایر محصولات پروتئینی، سرانه مصرف گوشت مرغ به بیش از 32 کیلوگرم رسیده است که با این وجود جوجه ریزی ماهانه 130 میلیون قطعه احتیاج بازار را می تواند به طور صد درصد تامین کند.

به گفته اسداله نژاد، در شرایط فعلی فراوری داخل برای جوجه گوشتی به گونه ای است که نمی تواند به 130 میلیون قطعه در ماه های آینده برسد که با این وجود در عرضه کمبود خواهیم داشت.

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی ادامه داد: بنابر سرانه مصرف بیش از 32 کیلو گوشت مرغ در کشور، روزانه حدود 7 هزار تن مرغ در سطح کشور باید عرضه گردد، هر چند مرکز آمار هنوز به طور رسمی افزایش سرانه مصرف را اعلام ننموده است.

قیمت منطقی هر کیلو مرغ گرم در کشور را 30 هزار تومان خاطرنشان کرد و اضافه نمود: توزیع با نرخ بالاتر ناشی از سودجویی عوامل واسطه بعد کشتار است که با توجه به دیدگاه وزیر جهاد امیدواریم شرایط فراوری بهبود یابد تا قیمت مرغ در سطح بازار تعدیل گردد.

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه اقتصاد دستور پذیر نیست، بیان نمود: با اقتصاد دستوری نمی توان قیمت کالا و اقلام را مهار و کنترل کرد که با این وجود سیاست آزادسازی باید در پیش گرفته گردد تا بر مبنای عرضه و تقاضا قیمت گذاری صورت گیرد و در مقابل به دهک های هدف یارانه مستقیم پرداخت گردد.

محمد علی کمالی سروستانی مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی وبلاگ شماره 3443، از کاهش قیمت جوجه یکروزه اطلاع داد و گفت: قیمت کنونی هر قطعه جوجه یکروزه از 12 هزار تومان به 7 تا 7 هزار و 500 تومان کاهش یافت که امیدواریم با استمرار فرایند کاهشی، قیمت جوجه به نرخ منطقی خود برسد.

وی اضافه نمود: تقاضا برای جوجه ریزی از مقدار فراوری بالاتر بود، به همین دلیل طی مذاکراتی با معاونت امور دام، ابلاغیه ای با نظر خبرگان بخش و اتحادیه ها تهیه شد که بر اساس آن مدیریت تقاضا را انجام دادیم.

مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه واردات تخم مرغ نطفه دار در حال اجرا است، گفت: اگر واردات به وسیله تشکل ها بین مرغداران توزیع گردد و به دست فراورینماینده واقعی برسد، این موضوع بر قیمت اثر خواهد گذاشت.

وی ادامه داد: بعضی مزارع مرغ مادر برای سیکل فراوری، مرغ خود را تولک بردند که امیدواریم با مجموعه این اقدامات فراوری جوجه یکروزه افزایش یابد تا قیمت به سطح منطقی خود برسد.

مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به تاثیر خنک شدن هوا بر فراوری بیان نمود: با خنک شدن هوا، گله ها آمادگی وزن گیری بهتری دارند که با تامین به موقع نهاده و اصلاح مرغ با وزن مناسب شاهد فرایند متعادل در قیمت خواهیم بود.

کمالی سروستانی با اشاره به اینکه جوجه نباید بیش از 11 درصد هزینه فراوری را به خود اختصاص دهد، بیان نمود: در مواقعی که قیمت جوجه به 12 هزار تومان می رسد، بیش از 20 درصد هزینه تمام شده را تشکیل می دهد که این امر تاثیر بسزایی در گوشت مرغ دارد و به عبارت دیگر در هر کیلو گوشت مرغ 2 هزار و 500 تا 3 هزار تومان تاثیر گذار است.

مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به دیگر راهکارهای ساماندهی جوجه یکروزه گفت: با خرید و فروش جوجه در قالب سامانه سماصط این آمادگی وجود دارد که مردم و فراورینماینده به حقوق خود برسند.

وی با اشاره به اینکه کمبود چندانی در عرضه روزانه مرغ در سطح بازار وجود ندارد، بیان نمود: در شبکه توزیع مسائلی وجود دارد که یکی از علل مسائل شبکه توزیع را می توان قیمت گذاری ناعادلانه خاطرنشان کرد چرا که با گذشت 6 ماه از اعلام نرخ مصوب و افزایش هزینه های فراوری، قیمت مصوب تغییری ننموده است.

کمالی سروستانی از توزیع روزانه 1100 تن مرغ گرم و منجمد در تهران اطلاع داد و گفت: روزانه 6 تا 7 هزار تن مرغ در سطح کشور عرضه می گردد.

مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی در سرانجام توضیح داد: در مهرماه فراوری نسبت به شهریور تفاوت چندانی ندارد و طبق روال گذشته در مهر به علت تامین احتیاج مدارس، تقاضای چندانی در بازار وجود ندارد.

گزارش از آزاده محبی

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "مرغ هایی که غیرقانونی فروخته شدند!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مرغ هایی که غیرقانونی فروخته شدند!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید