هم نشینی دو هلال درخشان در آسمان هفته سوم مهر 1402

به گزارش وبلاگ شماره 3443، هفته سوم مهر 1402 آسمان میزبان مقارنه دو هلال زیباست که با استفاده از ابزار رصدی مانند دوربین دوچشمی به خوبی قابل تشخیص هستند.

هم نشینی دو هلال درخشان در آسمان هفته سوم مهر 1402

در هفته سوم از ماه مهر 1402 سیاره های درخشان منظومه شمسی یعنی مشتری و ناهید به بازی شامگاهی و سحرگاهی خود ادامه می دهند و لحظات زیبایی را می آفرینند. مشتری همچنان عصرگاهی است و از ابتدای شب خودش را نشان می دهد. ناهید هم ساعاتی پیش از طلوع خورشید درخشش خود را در آسمان زمین شروع می نماید و کنار ستاره قلب الاسد دیده می گردد.

اما ماه هم این دو جرم آسمانی را تنها نمی گذارد و در میانه هفته می توانید شاهد هم نشینی آن ها با هم باشید. در حالی که ماه تربیع آخر را پشت سر گذاشته و به صورت هلال دیده می گردد، ناهید هم این روزها به شکل هلال است و در صورتی که ابزار رصدی مانند دوربین دوچشمی در اختیار داشته باشید به خوبی می توانید دو هلال زیبا را در میدان دید خود داشته باشید.

رویدادهای نجومی هفته سوم مهر 1402

شنبه 15 مهر

بامداد شنبه ساعت 05:16 ماه در کنار ستاره پولوکس با فاصله 4.3 درجه قرار می گیرد.

شامگاه هم صورت فلکی اسب بزرگ، با ارتفاع زیاد بخش شرقی آسمان را در اختیار دارد. زمانی که گوشه بالایی اسب بزرگ میدان دقیقا بالای گوشه پایینی آن قرار بگیرد، فرصت مناسبی است تا ستاره های آن را همراه با لبه عمودی یک ساختمان به عنوان ابزار مقدار گیری در نظر بگیرید.

یکشنبه 16 مهر

صورت فلکی قو، با ستاره معروف دم (Deneb) پس از غروب، مستقیما بالای سر قرار می گیرد و به آسانی می توان درخشان ترین ستاره های این صلیب بزرگ شمالی را تشخیص داد. وقتی به سمت جنوب غربی نگاه کنید و سرتان را بالا ببرید، به نظر می رسد که صلیب صاف ایستاده است. ارتفاع آن تقریبا دو مشت است و ستاره دنب بالایی ترین بخش آن خواهد بود.

دوشنبه 17 مهر

در دقایق اولیه بامداد برترین زمان رصد دنباله دار هارتلی 2 (103P) خواهد بود که با قدر 7 در آسمان حضور دارد و برای رصد آن به ابزار اپتیکی احتیاج است. با ابزار مناسب بعلاوه می توانید ساعتی بعد در 01:03 ماه را با فاصله 5.4 درجه از خوشه ستاره ای معروف کندوی عسل (M44) ببیند.

سه شنبه 18 مهر

حدود یک تا یک و نیم ساعت پیش از طلوع خورشید و تقریبا در 03:30 در صبح روز سه شنبه می توانید سیاره زهره را که همراه با ماه دیده می گردد، شکار کنید. این دو اجرام آسمانی درخشان ترین اجرام آسمان شب پس از خورشید هستند. قلب الاسد هم در میانه آن ها رخ نمایی می نماید اما بسیار کم نورتر دیده می گردد.

ماه و زهره در این هنگام 5 درجه از هم فاصله خواهند داشت، و بدین ترتیب این سه گانه در میدان دید بیشتر دوربین های دوچشمی قرار می گیرد. قمر زمین در ساعت 08:11 این روز هم با فاصله 405 هزار کیلومتر نسبت به زمین، به اوج مداری می رسد.

پس از تاریکی هوا، نسر واقع (Vega) درخشان ترین ستاره در غرب آسمان خواهد بود و با ارتفاع زیادی سمت غرب آسمان می درخشد. سمت راست پایین آن با فاصله 14 درجه، ستاره پوزه صورت فلکی اژدها قرار گرفته است. ستاره های بقیه سر اژدها اما کم نورتر است. دورتر از آن و در همان جهت هم صورت فلکی شلیاق (Lyra) را مشاهده می کنید.

چهارشنبه 19 مهر

در اوایل صبح چهارشنبه، ماه در حال کاهش ارتفاع است و پایین سمت چپ سیاره ناهید و قلب الاسد می درخشد. در این هنگام زهره و قلب الاسد از هم 7.3 درجه فاصله خواهند داشت.

پس از غروب هم، در این زمان از سال شکل W ذات الکرسی در نیمه راه شمال شرقی آسمان به خاتمه می رسد و در سمت دیگر آسمان می توانید شاهد صورت فلکی دب اکبر باشید.

پنجشنبه 20 مهر

پس از تاریک شدن هوا ذات الکرسی را در سمت شمال شرقی آسمان مشاهده کنید که تقریبا به صورت عمودی قرار گرفته است. پایین تر از آن می توانید صورت فلکی برساوش (Perseus) را ببینید که میزبان خوشه ستاره ای زیبای دوگانه است که با استفاده از دوربین دوچشمی دیده می گردد.

آدینه 21 مهر

ساعت 04:54 هلال آخر ماه ربیع الاول 1445 هجری قمری به سختی با ابزار رصدی قابل مشاهده است و ماه نو هم روز بعد در ساعت 21:25 شکل می گیرد. در بامداد آدینه بعلاوه می توانید مقارنه دو درجه ای دنباله دار هارتلی (103P) و سحابی دلقک را با تلسکوپ مشاهده کنید.

پس از غروب، نسر واقع همچنان درخشان ترین ستاره سمت غرب آسمان است و در ارتفاع زیادی قرار گرفته است. با ارتفاع کمتر در جنوب غربی الطیر قرار گرفته است که چندان روشن نیست. سمت راست بالای آن هم با فاصله یک انگشت، ستاره شاهین ترازو قرار گرفته است. از پایین آن هم صورت فلکی عقاب، در امتداد کهکشان راه شیری قرار گرفته است و چشم انداز ای تماشایی را در آسمان تاریک شکل می دهد.

شرایط سیارات

عطارد در درخشش طلوع خورشید از دید پنهان است.

ناهید اما با قدر 4.6- در صورت فلکی شیر قرار گرفته است و همچنان در آسمان صبحگاهی می درخشد. بیش از دو ساعت پیش از طلوع خورشید می توانید شاهد آن در افق شرقی آسمان باشید. این هفته ماه و قلب الاسد هم مقارنه زیبایی را با آن شکل می دهند.

با استفاده از یک تلسکوپ، می توانید هلال زهره را به خوبی تشخیص دهید که تقریبا در فاز نیمه روشن قرار گرفته است.

مریخ هم در پس درخشش خورشید امکان رصد ندارد.

مشتری با قدر 2.8- در صورت فلکی حمل قرار گرفته است و در اواخر گرگ ومیش عصرگاهی در سمت شرق و شمال غربی سر برمی آورد. در ساعات اولیه صبح هم با رسیدن به بالاترین ارتفاع در سمت جنوب آسمان می درخشد.

زحل با قدر 0.6 در صورت فلکی دلو (آب ریز) جای گرفته است و هنگام غروب درخشان ترین ستاره در جنوب شرقی است. حدود ساعت 8 در ارتفاع خوبی برای رصد تلسکوپی قرار گرفته است و در حدود ساعت 10 با بالاترین ارتفاع می توانید آن را سمت جنوب ببینید.

اورانوس با قدر 5.6 در صورت فلکی حمل، و تنها 9 درجه شرقی مشتری دیده می گردد.

نپتون هم با قدر 7.8 در مرز صورت های فلکی دلو و حوت حضور دارد و در میانه غروب، 25 درجه شرقی زحل قرار گرفته است و با ابزار رصدی قابل مشاهده است.

عکس کاور: مقارنه ماه و ناهید برگرفته از The Verge

منابع: Sky and Telescope, مجله نجوم

منبع: دیجیکالا مگ

به "هم نشینی دو هلال درخشان در آسمان هفته سوم مهر 1402" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هم نشینی دو هلال درخشان در آسمان هفته سوم مهر 1402"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید