صرافی های غیر مجاز رمزارز؛ آیا تجربه ترکیه در ایران تکرار خواهد داد؟

به گزارش وبلاگ شماره 3443، بر اساس اعلام مدیرکل دفتر سرمایه گذاری و امور طرح های وزارت صمت، برآورد می گردد که حدود 4 تا 6 درصد از استخراج جهانی رمزارز در ایران انجام می گردد، این استخراج غیرقانونی و زیرزمینی است. به گفته علیرضا هادی، ظرفیت پردازش استخراج مراکز مجاز امروز 650 هزار تراهش برثانیه است که با نرخ روز بیت کوین معادل روزانه 200 هزار دلار می گردد. به نظر می رسد با فرض بسیار ضعیف اختصاص تمام رمزارز استخراجی به بانک مرکزی حتی استخراج در یک سال هم جوابگوی احتیاج یک روز سامانه نیما هم نخواهد بود.

صرافی های غیر مجاز رمزارز؛ آیا تجربه ترکیه در ایران تکرار خواهد داد؟

به گزارش وبلاگ شماره 3443، هیئت عامل بانک مرکزی تصویب کرد که صرافی های مجاز و بانک ها می توانند به وسیله رمز استخراج شده در داخل کشور، به انجام پرداخت های ارزی بابت واردات اقدام نمایند. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، ضوابط ناظر بر چگونگی استفاده از رمزارز های حاصل از استخراج داخلی توسط واحد های صنعتی دارای پروانه بهره برداری با رعایت مجموعه مقررات ارزی از وزارت صنعت، معدن و تجارت تصویب شد.

این ضوابط با استناد به ماده (11) قانون پولی و بانکی کشور و در اجرای مصوبات هیئت وزیران مورخ 98/5/13 و 99/7/30 تصویب شد. نام این صرافی ها هنوز اعلام نشده است. پیش از این رئیس کل بانک مرکزی به معرفی چند صرافی اشاره نموده بود تا بتوان برای واردات با استفاده از رمزارز، از آن ها تأمین ارز کرد. بلافاصله پس از این صحبت ها، شاپرک از شرکت های ارائه دهنده درگاه پرداخت خواست تا ارائه خدمت به صرافی های رمزارز را قطع نمایند. در ابتدای آبان 99 هیئت دولت اعلام نموده بود که مبادله رمزارز به دست ماینر های دارای مجوز، تنها برای تأمین ارز واردات مجاز است.

بعد از اعلام از دسترس خارج شدن صرافی تودکس (thodex) در ترکیه و گریختن مدیر این صرافی با 2 میلیارد دلار رمز ارز، در ترکیه صرافی وبیت کوین (vebitcoin) نیز گفت که برای تحقق همه مطالبات و قوانین موجود، همه فعالیت ها را متوقف نموده است. در پی این خبر هیات رسیدگی به جرایم اقتصادی ترکیه حساب های این شرکت را مسدود و تحقیقات خود را شروع کرد.

با توجه به اینکه صرافی های ارز دیجیتال در ایران مجوز رسمی ندارند، چه مقدار احتمال تکرار این سناریو برای ایران نیز احتمال دارد؟

حضور در صرافی های ناشناخته رمز ارز بسیار خطرناک است

مهدی غیبی کارشناس فناوری اطلاعات در تبادل نظر با وبلاگ شماره 3443 با اشاره به اینکه دولت بعد از مدت ها قوانین مرتبط با خرید و فروش رمز ارز ها از جمله بیت کوین را تصویب کرد، گفت: بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار پولی و اقتصادی کشور بالاخره بعد از کش و قوس های فراوان آیین نامه خرید و فروش بیت کوین را مصوب کرد، این موضوع برای کسانی که میخواهند امر تجارت و بخصوص واردات را انجام دهند و به وسیله رمزارز قصد دارند منابع اقتصادی خود را جابجا نموده و دیگر درگیر تحریم ها نباشند از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی اضافه نمود: از سوی دیگر کسانی که با کسب مجوز های لازم و با پرداخت پول برق صادراتی اقدام به استخراج بیت کوین نموده اند، نیز می توانند به وسیله این ساز و کار رسمی ارز خود را در بازار به فروش بگذارند، تصویب چنین قوانینی باید خیلی زودتر از این ها صورت می گرفت چراکه ما با استفاده از رمزارز ها می توانیم مقوله صادرات و واردات خود را بدون مزاحمت تحریم ها انجام دهیم و این موضوع می تواند برای ما بسیار حیاتی باشد، از سوی دیگر نیز زمانی که بستر فراوری به صورت قانونی فراهم شد باید خرید و فروش آن نیز برای کسانی که به صورت قانونی مجوز فراوری گرفته اند، نیز فراهم می شد.

غیبی با اشاره به اینکه بازار رمز ار زها بسیار پر ریسک است، گفت: با توجه به اینکه صرافی های مجاز در این زمینه معرفی خواهند شد کسانی قصد خرید و فروش به وسیله صرافی ها را دارند می توانند از نظر حقوقی اگر مسئله ای برایشان پیش آمد این کار را پیگیری نمایند، به نوعی با این کار صرافی ها و انجام معاملاتی که در شبکه آن ها، انجام می گردد، قابل رهگیری است و این می تواند از بروز بسیاری از مسائل جلوگیری کند، اما ذکر این نکته لازم است که چنین سازوکاری تنها برای کسانی که قانونی رمز ارز استخراج نموده و می خواهند آن را بفروشند و یا اینکه برای واردات و صادرات قصد دارند از این بستر استفاده نمایند، فراهم شده و کسانی که قصد سرمایه گذاری در خرید و فروش رمز ارز را دارند، هنوز از لحاظ قانونی این موضوع مشخص تکلیف نشده است.

این کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه امروز در بازار کریپتوکارنسی صرافی های غیرمجازی در سراسر جهان به فعالیت می پردازند، یادآور شد: معامله کردن در چنین صرافی های بسیار پر ریسک است نمونه اخیر آن نیز تعطیلی دو صرافی رمزارز در ترکیه است به طوری که آن ها چندین میلیارد را به نوعی کلاهبرداری کردند، زیرا که با خاموش کردن سرور ها و سازوکار معاملاتی خود باعث شدند که مشتریانشان نتوانند به دارایی های ارز دیجیتال خود دسترسی پیدا نمایند، دولت و پلیس ترکیه نیز تا این لحظه نتوانسته مدیران این صرافی ها را دستگیر نموده و یا مجبور نمایند که دارایی های مشتریان خود را بازگرداند، بنابراین کسانی که در چنین بازاری فعالیت می نمایند باید ریسک از دست دادن سرمایه خود را نیز بپذیرند.

این فعال بازار رمز ارز ها به کسانی که قصد سرمایه گذاری در بازار رمزارز ها را دارند، پیشنهاد کرد: در بعضی از صرافی های داخلی شاهد هستیم که امنیت به نسبت خوبی حاکم است و آن ها با توجه به اینکه دانش بنیان بوده دارای شناسنامه هستند و از این جهت بسیار قابل اعتمادتر از سایر صرافی هایی که تنها با یک سامانه معاملاتی و چند ایمیل با مشتریان خود در ارتباط هستند، به حساب می آیند بنابراین اگر کسانی که قصد حضور در این بازار را دارند، باید به صرافی هایی که اطمینان بیشتری به آن ها وجود دارد و هم از امنیت خوبی برخوردار هستند مراجعه نمایند تا در این صورت با تجربه صرافی های ترکیه روبرو نشوند.

وی با اشاره به اینکه نمی توان خرید و فروش رمز ارز را ممنوع نمود، ادامه داد: اما ریسک این کار نیز بسیار زیاد است، همانگونه که شما می توانید ارز و سکه و طلا بخرید و این کار دارای ریسک است، چراکه شما ممکن است نوسانات منفی را تجربه کنید، از بعد دیگری سرمایه گذاری در بازار رمزارز ها نیز دارای ریسک های خاص خود است، در این رابطه خود فرد سرمایه گذار باید حواسش به جایی که سرمایه گذاری می نماید و میزان ریسک پذیری خودش باشد تا خدای نانموده دچار ضرر زیان نگردد، بنابراین این کار احتیاج به آنالیز دقیقی دارد و باید با کسانی که در این زمینه خبره هستند، از قبل مشورت گردد.

منبع: فرارو

به "صرافی های غیر مجاز رمزارز؛ آیا تجربه ترکیه در ایران تکرار خواهد داد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صرافی های غیر مجاز رمزارز؛ آیا تجربه ترکیه در ایران تکرار خواهد داد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید