کرمان سرزمین دایناسورها

به گزارش وبلاگ شماره 3443، راجع به دایناسورها این غول های باور نکردنی زیاد شنیده ایم.اما آیا می دانستید همین کرمان خودمان روزی سرزمین دایناسورها بوده است؟! هیجان انگیز است من که هیچ وقت فکر نمی کردم این موجودات بزرگ الجثه ی وحشتناک تا این حد به ما نزدیک بوده اند! ولی واقعیت دارد! چند میلیون سال قبل قدم های سنگین این غول ها سرزمین ما را لرزانده است و گوش ایران ها صداهای عجیب و غریبشان را به وضوح شنیده است.

کرمان سرزمین دایناسورها

کرمان سرزمین دایناسورها

نویسنده: مریم شکرائی

راجع به دایناسورها این غول های باور نکردنی زیاد شنیده ایم.اما آیا می دانستید همین کرمان خودمان روزی سرزمین دایناسورها بوده است؟! هیجان انگیز است من که هیچ وقت فکر نمی کردم این موجودات بزرگ الجثه ی وحشتناک تا این حد به ما نزدیک بوده اند! ولی واقعیت دارد! چند میلیون سال قبل قدم های سنگین این غول ها سرزمین ما را لرزانده است و گوش ایران ها صداهای عجیب و غریبشان را به وضوح شنیده است.

حدود چهل سال پیش محققان فرانسوی در جریان یک عملیات پژوهشی در کرمان بقایایی از یک دایناسور را کشف کردند و بلافاصله آن را به موزه ی تاریخ طبیعی پاریس منتقل نمودند. این اولین بار بود که کرمان پرده از رازی چند میلیون ساله برداشت و خود را به عنوان سرزمینی از سکونت گاه های دایناسورها افشا کرد.بعد از آن محققی کرمانی به نام آقای محسن تجربه کار در این زمینه تلاش های فراوانی متحمل شد و بیش از 140 هزار فسیل ارزشمند از دایناسورها را جمع آوری نمود. او که هم اکنون مدیر موزه ی دیرینه شناسی کرمان است در این باره می گوید: سی سال پیش بود که در جریان کوهنوردی در منطقه ها مختلف کرمان به آثاری عجیب و غریب برخوردم و کنجکاو شدم تا در موردشان بیش تر بدانم. بنابراین آغاز به مطالعه و پژوهش کردم و توانستم غنی ترین مجموعه ی فسیل های دایناسورها را از کرمان جمع آوری کنم. او اضافه می نماید: دره ها و کوهستان های استان کرمان مملو از آثار حیات میلیون ها سال قبل است که می تواند بازگوی رازهای زیادی از زندگی سیاره ی زمین باشد. استان کرمان به علت موقعیت ویژه ی جغرافیایی یکی از شگفت انگیزترین و کهن ترین منابع دیرینه شناسی جهان است و ما در کرمان آثاری کشف نموده ایم که از لحاظ علم زمین شناسی برای جهان بسیار ارزشمند و منحصر به فرد است. کشف تخم سالم دایناسورها در کرمان یک کشف بسیار مهم برای محققان زمین شناسی در جهان است زیرا آنها تا پیش از این مجبور بودند با آزمایش های پیشرفته و گران قیمت دی.ان.ا و شبیه سازی های رایانه ای جنین دایناسورها را مورد مطالعه و آنالیز قرار دهند و در بسیاری از موارد نظراتشان را بدون پشتوانه و مستند کافی و تنها با حدس و گمان بیان نمایند،اما با کشف تخم سالم دایناسورها در کرمان آنها توانستند بدون احتیاج به این همه هزینه های هنگفت، نکات بسیار جالب و مطمئنی از دایناسورها را بفهمند. آقای تجربه کار می گوید: تخم هایی که تا قبل ازاین از سراسر جهان کشف شده بود به هیچ وجه قابل مقایسه با تخم هایی که در کرمان کشف شده اند نیست زیرا فسیل این تخم ها در شرایط بسیار ممتاز و خوبی قرارداشته اند و بدون هیچگونه تخریبی کاملاً سالم فسیل شده اند. او از منطقه ای در کرمان می گوید که در آن هزاران تخم دایناسور به صورت سالم و ایده آل به دست آمده است، به طوری که با آنها می توان شکل واقعی جنین دایناسورها و جزئیات بدنشان را دید و حتی رنگ طبیعی پوست و قطعات مختلف بدنشان را فهمید! علاوه بر این با به دست آمدن فسیل یک ماهی در کرمان فرضیه های زمین شناسی در هم شکست و قدمت پیدایش ماهی ها صد میلیون سال زیادترشد! این کشف ارزشمند و سایر کشفیات دیرین شناسی در کرمان باعث شد که این شهرکشورمان به بهشت زمین شناسی جهان معروف گردد و توجه دانشمندان را به خودش جلب کند. به نظر می رسد منطقه ها شمالی استان کرمان جولانگاه دایناسورها بوده است، چون بیش تر آثارمهمی که از این غول ها به

دست آمده است متعلق به نواحی شمالی استان و منطقه ی زرند کرمان بوده است. یکی ازاین آثار مهم که در 20 کیلومتری شمال زرند و دردره ی نیزار در نزدیکی روستای ده علیرضا به دست آمده است ردپاهایی از دایناسورهای عصر ژوراسیک است که متعلق به 365 تا 395 میلیون سال پیش است! اما جای تأسف است که بگوییم از این آثار مهم نگهداری لازم نشده است و ردپای این دایناسورها در اثر ریزش های جوی و برف و باران و تخریب افراد سودجو تقریباً از بین رفته است و تنها رد دو انگشت دایناسورها به جای مانده است. آثار دیگری از دایناسورها در منطقه ی بیدو در شمال کرمان و نواحی کرکوه و البرز کشف شده است که متعلق به 495 تا 65 میلیون سال قبل است. این آثار بیش تر شامل ردپاهای دایناسورهاست اما ما اسکلت این غول ها و نیز یک دندان از دایناسوری گوشتخوار را در منطقه ها گفته شده داشته ایم.

دیرینه شناسان، بعضی از گونه های دایناسورهای منطقه ی کرمان را شناسایی نموده اند.آنها گونه ی دایناسورهای گوشتخوار را تروپود تشخیص داده اند. تروپودها دایناسورهای خطرناکی بودند که آرواره های بسیار بزرگی داشته اند. طول آنها تقریباً یازده متر (یعنی در حد یک اتوبوس بزرگ) بود و روی پاهای عقبی بسیار نیرومند خود راه می رفتند. تروپودها بسیار سنگین وزن بودند و به همین دلیل نمی توانستند به سرعت حرکت نمایند. اما ماجرای کشف جالب یکی از فسیل های دایناسورها را بشنوید: روزی دهیار سابق روستای دشت خاک کرمان به خانه ی یکی ازاهالی می رود که نقش های عجیب و غریبی ازدیواره های حوض خانه ای توجه او را جلب می نماید. او از اهالی خانه می خواهد که تخته سنگ بزرگی را که در دیواره حوض خانه به کار رفته بود جدا نمایند و به او بسپارند!اهالی خانه این کار را انجام می دهند و آقای دهیار این تخته سنگ را به مرکز زمین شناسی کرمان می فرستد. دیری نمی گذرد که کارشناس ها متوجه می شوند این نقش های عجیب در واقع فسیل 15 ردپا از یک دایناسور مادر و بچه هایش است. این اتفاق باعث می گردد یک فسیل نادر از ردپای بچه دایناسورها به دست بیاید که تا قبل از این مشابهی در سراسر جهان نداشته است.

و... یک نکته ی جالب تر راجع به کرمان این است که بدانید بنا به مستندات و کشفیات زمین شناسی کرمان و اظهار نظر کارشناسان،این شهر در چند میلیون سال قبل دریا بوده است! فسیل های زیادی از کرمان کشف شده است که متعلق به ماهی ها و صدف ها و گونه های آبزی و دریایی است و نشان می دهد که این شهر در میلیون ها سال قبل دریا بوده است. و اما می رسیم به اینکه شما چطورمی توانید این همه پدیده های شگفت انگیز کرمان را از نزدیک ببینید؟! خوشبختانه با پیگیری های آقای تجربه کار که سی سال ازعمرشان برای جمع آوری و شناخت فسیل های کرمان صرف کردند و دیگر مسئولان،این آثار شگفت انگیز در موزه ای به نام موزه ی دیرینه شناسی کرمان گردآوری شده است و شما می توانید با مراجعه به این موزه همه چیز را از نزدیک و با چشم های خودتان ببینید. با رفتن به این نشانی اینترنتی می توانید اطلاعات کاملی راجع به فسیل های موجود در این موزه به دست بیاورید:

www.kermanfossil.com

و دیگر اینکه خبرها حاکی از آن است که به زودی برای معرفی اطلاعات گردآوری شده راجع به این فسیل ها اطلس سنگواره های کرمان در 22 جلد تدوین می گردد و در اختیار مردم قرار می گیرد.

منبع:نشریه شاهد نوجوان،شماره 57

منبع: راسخون

به "کرمان سرزمین دایناسورها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کرمان سرزمین دایناسورها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید