دلیل لک های قهوه ای روی صورت چیست و آیا این لکه ها خطرناکند؟

به گزارش وبلاگ شماره 3443، صرف نظر از پیشینه قومی یا رنگ پوست، در نهایت، بیشتر ما به نوعی با لکه های قهوه ای یا تیره روی پوست صورتمان دست و پنجه نرم می کنیم. وجود این لکه ها می تواند بر زیبایی ما تأثیر منفی بگذارد و معمولا خوشایند نیست. برای اینکه بخواهیم با این مشکل مقابله کنیم، باید دلیل لک های قهوه ای روی صورت را بدانیم. در این مقاله، دلیل ایجاد این ضایعات پوستی و راه های درمان آن را می خوانید.

دلیل لک های قهوه ای روی صورت چیست و آیا این لکه ها خطرناکند؟

منظور از لکه های قهوه ای روی صورت چیست؟

گاهی اوقات، لکه های تیره یا قهوه ای رنگی روی پوست صورت یا دست و پا ظاهر می شوند. لکه های تیره روی پوست ممکن است در هر زمانی ظاهر شوند اما بیشتر در میان سالی این لکه ها را می بینید. این لکه ها روی صورت یا سایر مناطقی که اغلب در معرض نور خورشید هستند ایجاد می شوند.

لکه های قهوه ای روی صورت و سایر نواحی بدن را با نام های لکه های پیری، هایپرپیگمانتاسیون، لکه های خورشیدی یا لکه های کبدی نیز می شناسند. رنگ لکه های روی پوست ممکن است از قهوه ای روشن تا تیره یا حتی سیاه متغیر باشند. این لکه ها سطحی و معمولا بیضی شکل هستند.

لکه های تیره کجا ظاهر می شوند؟

لکه های قهوه ای یا تیره به طور کلی بی ضرر هستند اما ممکن است در بعضی از مواقع نشانه های سرطان باشند. به همین علت، در صورت مشاهده علائم دیگری علاوه بر این لکه ها باید به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر لکه ها خطرناک نباشند یا شما را آزار می دهند نیز می توانید آن ها را از بین ببرید.

لکه های تیره ممکن است در هر ناحیه از بدن ایجاد شوند اما معمولا این لکه ها را در قسمت هایی از بدن که بیشتر از همه در معرض نور خورشید هستند، می بینید. لکه های تیره پوستی در این نواحی از بدن بیشتر دیده می شوند:

  • صورت؛
  • پشت دست ها؛
  • شانه ها؛
  • بازوها؛
  • کمر.

لکه های تیره معمولا کوچک و به صورت تکی ظاهر می شوند اما ممکن است گاهی چندین لکه را به صورت گروهی ببینید. این نوع لکه ها نواحی بزرگتری از پوست را تیره می نمایند.

11 علت قانع نماینده

علت لک های قهوه ای روی صورت

لکه های قهوه ای یا تیره نتیجه فراوری یا جمع شدن بیش از حد ملانین یا همان رنگدانه ای که پوست را تیره می نماید، هستند. در بعضی از موارد نیز علت لک های قهوه ای روی صورت آسیب رادیکال های آزادی است که به سلول های سالم حمله می نمایند و در نهایت، باعث پیری پوست می شوند.

علت لکه های قهوه ای روی صورت ممکن است عوامل مختلفی باشد. از میان این عوامل، 8 عامل از سایرین مهم تر هستند.

1. آسیب ناشی از نور خورشید

گاهی اوقات علت لک های قهوه ای روی صورت آسیب دیدگی ناشی از نور خورشید است. در واقع، پس از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب یا حتی نور سولاریم، لکه های تیره روی پوست ظاهر می شوند.

بخش هایی از بدن مانند صورت، دست ها یا بازوها که بیشتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند، بیشتر در معرض خطر لکه های قهوه ای ناشی از نور خورشید هستند.

2. تغییرات هورمونی

ملاسما یک بیماری پوستی است که در آن بعضی از نواحی بدن دچار لکه های پوستی می شوند. این بیماری در زنان و مادران باردار شایع تر است و معمولا در طول سال های باروری زنان رخ می دهد. لکه های ملاسما معمولا روی گونه ها، پیشانی، پل بینی و چانه ظاهر می شوند.

3. عوارض دارویی

ممکن است مصرف بعضی از داروها رنگدانه های پوست را افزایش دهد و منجر به ایجاد لکه های قهوه ای یا تیره شوند. داروهایی که مصرف آن ها علت لک های قهوه ای روی صورت است، عبارت اند از:

  • داروهای ضد التهاب، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)؛
  • داروهای مخصوص شیمی درمانی؛
  • داروهای ضد مالاریا؛
  • داروهای ضد تشنج.

4. التهاب

در بعضی از مواقع، التهاب علت خال های قهوه ای روی صورت می گردد. در حقیقت، این لکه های تیره رنگ پس از یک دوره التهاب روی پوست ایجاد شوند. این التهاب نیز ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که اگزما، پسوریازیس، آسیب رسیدن به پوست و آکنه مهم ترین آن ها هستند.

5. جای زخم

لکه های قهوه ای یا تیره ممکن است پس از بهبود جای نیش حشره، سوختگی یا بریدگی روی سطح بدن ایجاد شوند و باقی بمانند. البته، معمولا این لکه ها با گذشت زمان محو می شوند.

6. تحریک پوستی

مصرف لوازم آرایشی نامناسب برای پوست و مو هم ممکن است پوست شما را تحریک کند. در نتیجه، پس از مدتی روی پوست صورت یا دست هایتان لکه های قهوه ای ایجاد می شوند.

7. ابتلا به بیماری دیابت

دیابت هم می تواند علت لک های قهوه ای روی صورت یا سایر نواحی بدن باشد. وقتی به دیابت مبتلا می شوید، یکی از عوارض جانبی آن مسائل پوستی است. مسائل پوستی که همراه با دیابت ایجاد می شوند، عبارت اند از:

  • درموپاتی دیابتی: که به آن لکه های ساق پا نیز گفته می گردد. در چنین شرایطی، لکه ها یا خطوط قهوه ای یا قرمزرنگی روی ساق پا ظاهر می شوند.
  • آکانتوز نیگریکانس: در این حالت، روی پوست لکه هایی تیره رنگ و مخملی ظاهر می شوند.
  • نکروبیوز لیپویدیکا: در صورت ابتلا به این ناراحتی پوستی، لکه های برآمده برجسته ای را می بینید که ممکن است به رنگ های زرد، قرمز یا قهوه ای باشند. در بعضی از موارد، با گذشت زمان، این لکه های برآمده سفت و متورم می شوند.
  • زانتوماتوز فوران نماینده: در این حالت، لکه های برآمده زردرنگ مایل به قرمزی را می بینید که دچار خارش یا حساس می شوند. این لکه ها معمولا در پشت دست ها، باسن، پاها، ساق ها و بازوها ایجاد می شوند.

8. سرطان پوست

در بعضی موارد، علت لک های قهوه ای روی صورت یا سایر نواحی بدن سرطان است. چنین لکه های تیره ای با نشانه های دیگری هم دارند که عبارت اند از:

  • عدم تقارن لکه ها؛
  • تیرگی یا پراکنده بودن لکه ها؛
  • رنگ های نامنظم داشتن؛
  • لکه هایی با مقدار ای بزرگتر از 6 میلی متر؛
  • لکه هایی که رنگ یا مقدار آن ها تغییر می نماید.

علت لکه های قهوه ای روی صورت مردان

علت لکه های قهوه ای روی صورت و سایر نواحی بدن مردان نیز دلایل مشابهی با زنان دارد. در مردان نیز عوامل مختلفی علت لک های قهوه ای روی صورت هستند که بعضی از آن ها عبارت اند از:

  • ابتلا به اختلالات آدرنال مانند بیماری آدیسون که در آن بدن، هورمونی به نام کورتیزول را به مقدار کافی فراوری نمی نماید.
  • علل ژنتیکی مانند تولد در خانواده ای که در آن کک و مک یکی از عارضه های پوستی رایج است.
  • عدم دریافت بعضی از ویتامین ها مانند ب12 و اسید فولیک به مقدار کافی؛
  • اختلالات تیروئیدی.

علاوه براین، کم نیست تعداد مردانی که به علت قرار گرفتن زیر نور خورشید پوست آن ها آسیب می بیند. در حقیقت، بعضی از باورهای غلط رایج باعث می شوند که مردان از محصولات مراقبتی پوست کمتر استفاده نمایند. در نتیجه، پوست آن ها زیر نور خورشید بیشتر آسیب می بیند و دچار لکه های قهوه ای می گردد.

علت لکه های قهوه ای روی صورت بچه ها

علت لک های قهوه ای روی صورت در بچه ها ممکن است ترکیبی از عوامل ژنتیکی، هورمونی و محیطی باشد. بعضی از علل احتمالی این عارضه در بچه ها عبارت اند از:

  • ژنتیک: ژنتیک در تشکیل لکه های پوستی نقش بسزایی دارد. بسیاری از انواع خال های مادرزادی در ابتدا به صورت لکه های قهوه ای هستند. در بعضی از موارد نیز علت لک های قهوه ای روی صورت و سایر نواحی بدن، ابتلا ببه بعضی از سندرم های ژنتیکی است. به همین علت، با مشاهده این لکه های پوستی باید به پزشک مراجعه کنید تا مشکل را به صورت ریشه ای ارزیابی و حل نماید.
  • تغییرات هورمونی: گاهی اوقات، لکه های قهوه ای در اثر تغییرات هورمونی مانند آنچه در دوران بلوغ اتفاق میفتد، ایجاد می شوند.
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید: قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید در بچه ها هم باعث بدتر شدن شرایط لکه های قهوه ای یا تحریک رنگدانه های پوستی می گردد. از آن گذشته، بعضی از بچه ها نسبت به نور خورشید حساس تر هستند. استفاده از کرم های ضد آفتاب مناسب برای بچه ها و لباس هایی که از آن ها در برابر نور خورشید محافظت می نماید، می تواند به بهبود شرایط آن ها یاری کند.
  • لکه های پوستی پس از التهاب: گاهی اوقات، تحریک یا آسیب پوستی به علت زخم یا استفاده از هر ماده شیمیایی می تواند لکه هایی قهوه ای روی پوست باقی بگذارد.

درمان های خانگی برای رفع لکه های قهوه ای

علت لکه های قهوه ای روی صورت و دست هر چه باشد، می توانید آن ها را رفع کنید. برای از بین بردن لکه قهوه ای پوست و داشتن پوست صاف و بی نقص می توانید از 4 ماده طبیعی بهره ببرید.

آلوئه ورا

آلوئزین نام ماده ای است که در آلوئه ورا وجود دارد. این ماده می تواند با کنترل فراوری ملانین در پوست لکه های قهوه ای را کاهش دهد. شما می توانید هر روز ژل آلوئه ورا به طور مستقیم روی پوست بمالید.

عصاره شیرین بیان

عصاره شیرین بیان هم اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و سفیدنمایندگی برای پوست دارد و می تواند برای رفع نقاط تیره بدن و لکه های قهوه ای روی پوست صورت به کار رود.

چای سبز

عصاره چای سبز ماده دیگری است که در رفع لکه های تیره پوستی مؤثر است. عصاره چای سبز به علت خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی که دارد، می تواند ملاسما را بهبود بخشد و آفتاب سوختگی را کاهش دهد.

گلاب

خواص گلاب برای پوست سبب شده تا از این ماده خوشبو برای درمان مسائل پوستی مختلف استفاده نمایند. گلاب دارای خواص ضدعفونی نماینده و ضدباکتریایی است و می تواند به بهبود سریعتر زخم ها یاری کند. علاوه براین، گلاب را می توانید برای بهبود سریع تر جای بریدگی ها، سوختگی ها و حتی جای زخم نیز به کار ببرید. گاهی اوقات، در روش خانگی درمان جوش سر سفید نیز از گلاب به عنوان یکی از ترکیبات مؤثر استفاده می نمایند. گلاب را می توانید به روش های مختلف به کار ببرید از جمله:

  • از آن به عنوان پاک نماینده یا تونر صورت بهره ببرید. کافیست بعد از شستشوی صورت با یک پاک نماینده معمولی، آن را با گلاب بشویید.
  • با اضافه کردن آن به یک بطری اسپری یک اسپری گلاب درست کنید. این اسپری به کاهش استرس نیز یاری می نماید. می توانید گلاب را روی مچ دست، صورت یا حتی روی بالش خود اسپری کنید.

محصولات مراقبتی برای رفع لکه های قهوه ای

می توانید با در نظر گرفتن علت لک های قهوه ای روی صورت و با استفاده از محصولات مراقبتی مناسب، این لکه ها را رفع کنید. محصولات مراقبتی که به رفع لکه های تیره و قهوه ای پوست یاری می نمایند، تنوع فراوانی دارند اما از میان آن ها 3 محصول مراقبتی بیشتر به کار می روند.

1. کرم مرطوب نماینده

یک کرم مرطوب نماینده خوب دارای ترکیبات مرطوب نماینده ای مانند گلیسیرین یا اسید هیالورونیک و حتی رتینول است. این ترکیبات به افزایش گردش سلولی در پوست یاری می نمایند. یک مرطوب نماینده مناسب می تواند چربی محافظ پوست را به آن بازگرداند. ترکیبات چنین کرمی هنگامی که سلول های قدیمی پوست به سطح آن می رسند، به سلامت سلول های نو یاری می نمایند.

2. کرم ضد آفتاب

مؤثرترین راه برای پیشگیری از ایجاد لکه های تیره ناشی از نور خورشید، مصرف همیشگی کرم ضد آفتاب است که مقدار SPF آن 30 یا بیشتر باشد. چنین کرمی را باید هر روز حتی در روزهای ابری یا زمستانی نیز به کار ببرید.

کارشناسان توصیه می نمایند کرم ضد آفتابی را انتخاب کنید که حاوی ترکیباتی مانند مکسوریل، دی اکسید تیتانیوم، اکسید روی یا آووبنزون باشد. به نظر کارشناسان سلامت پوست، بهتر است که روزها بین ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر یعنی زمانی که نور خورشید شدت تابش بیشتری دارد، از منزل خارج نشوید. علاوه براین، می توانید برای محافظت از سر، صورت، گوش ها و گردن از کلاه لبه پهن و آفتابی بهره ببرید.

3. محصولات لایه بردار پوستی

کرم های روشن نماینده یا محصولات لایه بردار پوست که بدون نسخه تهیه می شوند، به مقدار داروهای تجویزی پزشک متخصص قوی نیستند اما می توانند مؤثر باشند. کرم ها و سرم هایی که حاوی ترکیبات مختلفی از جمله آزلائیک اسید، رتینول یا آلفا هیدروکسی اسید هستند، می توانند لایه برداری پوست را تسریع نمایند و باعث رشد سلول های پوستی نو شوند. در نتیجه، دیگر از لکه های قهوه ای پوست خبری نخواهد بود.

البته، باید این نکته را هم در نظر بگیرید که علت لک های قهوه ای روی صورت بر فرایند درمان و کنترل آن ها تأثیر بسزایی دارد. در نتیجه، بهتر است که حتی برای مصرف محصولات لایه بردار بدون نسخه نیز از یک پزشک متخصص پوست نظر بخواهید.

کلام آخر

فرقی نمی نماید که علت لک های قهوه ای روی صورت چه چیزی باشد. به هرحال، برای رفع این لکه های مزاحم می توانید از روش های خانگی یا محصولات مراقبتی پوست بهره ببرید. لکه های تیره یا قهوه ای روی پوست صورت یا سایر نواحی بدن معمولا خطری ندارند اما اگر وجود آن ها شما را آزار می دهد، می توانید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. اگر هم لکه های تیره پوستی ناگهان ظاهر شده اند یا نشانه هایی مانند خارش، گزگز، خونریزی یا تغییر رنگ و مقدار دارند، باید به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است این نشانه ها علائم مسائل و بیماری های جدی تری باشند.

منبع: healthline

منبع: دیجیکالا مگ

به "دلیل لک های قهوه ای روی صورت چیست و آیا این لکه ها خطرناکند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلیل لک های قهوه ای روی صورت چیست و آیا این لکه ها خطرناکند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید