چرا بچه ها و نوجوانان دروغ می گویند؟
به گزارش وبلاگ شماره 3443، به همان مقدار که ممکن است دوست داشته باشیم فکر کنیم فرزندان ما همیشه حقیقت را خواهند گفت، واقعیت این است که دروغ گفتن چیزی است که بیشتر بچه ها بالاخره آن تجربه می کنند. والدین باید در نظر داشته باشند که دروغ گفتن بخشی طبیعی از رشد کودک است و در بیشتر موارد، بچه ها از این رفتار پیشی می گیرند. اصلا می دانستید که به عقیده دانشمندان دروغگویی برای مغز بچه ها مفید است؟ یعنی بچه هایی که دروغ می گویند حتی IQ بالاتری نسبت به بقیه بچه ها دارند. ما در مجله خبرنگاران می خواهیم به شما بگوییم چرا بچه ها دروغ می گویند علت دروغگویی در نوجوانان و بچه ها دبستانی، ابتدایی و پیش دبستانی چیست و راه های ترک دروغ این گروه های سنی کدام است. علاوه بر این با بچه ای دروغ می گوید چگونه رفتار کنیم. در سرویس سبک زندگی همراه ما باشید.
چرا بچه ها دروغ می گویند؟
اگر می خواهید بدانید دلیل دروغگویی در بچه ها و نوجوانان چیست باید والدین هنگام پرداختن به این مشکل رایج، سن کودک ، شرایط و دلایل دروغ و اینکه چند بار درگیر این رفتار است را در نظر بگیرند. به نام مثال، بسکمک از بچه ها کوچک تر، معمولاً کوچکتر از 6 سال و در سنین پیش دبستانی، هنوز نمی توانند تمایز قاطعی بین خیال و واقعیت قائل شوند و دروغ آن ها ممکن است فقط تصویری از تصورات آن ها باشد. گفته می شود بچه ها در سن 4 سالگی و پیش از دبستان کاملاً قادر است عمداً دروغ بگوید تا دچار مشکل نشود یا چیزی را که می خواهد بدست آورد. بعضی از دلایل شایع دروغ گفتن در بچه ها دبستانی و ابتدایی یا نوجوانان عبارتند از:
*بازی خیالی آرزو کردن که نزد بچه ها بسیار محبوب است
*ترس از مجازات
* تمایل به لاف زدن برای دوستان / همکلاسی ها برای تقویت شرایط و تحت تأثیر قرار دادن آن ها
*برای سر باز زدن از کاری که نمی خواهند انجام دهند (مثل تمیز کردن اسباب بازی ها)
*تمایل به ناامید کردن والدین هنگامی که انتظارات آن ها زیاد است
*نارضایتی از مسئله ای در زندگی به خصوص در مورد نوجوانان
*تلاشی برای جلب توجه
بیشتر بخوانید:
با بچه ای که دروغ می گوید چگونه رفتار کنیم؟
در ادامه به نکات و جزییاتی می پردازیم که موقع برخورد با دروغگویی کودک یا نوجوان باید حتما رعایت کنید:
1- در مورد دلیل اصلی دروغ تحقیق کنید
در مورد دلیل اصلی دروغ تحقیق کنید. آیا کودک شما به راحتی گفتن و تعریف کردن یک داستان بلند به نام بخشی از یک بازی فانتزی را بلد است؟ آیا او قصد دارد شما را گمراه کند زیرا نمی خواهد مجازات شود؟ اگر فرزند شما به سادگی از تخیل خود استفاده می کند به او کمک کنید، بدون اینکه دلایل خلاقیت او را دلسرد کنید، تا بین واقعیت و داستان فرق بگذارد.
برای مثال اگر اصرار دارد که او با دوستان خیالی خود به ماه رفته برایش توضیح بدهید که به نظر می رسد خیلی سرگرم کننده است و بدتان نمی آید شما هم به آن ها ملحق شوید البته اگر زیاد این تخیل را تکرار می کند. از طرف دیگر اگر ادعا کند که یک دوست خیالی چیزی را شکسته است که او خودش نمی خواسته به آن دست بزند ابتدا به او اطمینان دهید که اگر به شما بگوید واقعاً چه اتفاقی افتاده است، دعوایش نمی کنید و دردسری پیش نمی آید.
سپس برای او توضیح دهید که می فهمید که با وجودی که بعضی اوقات راحت تر می توان باور کرد که شخصی کار را انجام داده که دوست ندارد به آن اعتراف کند اما گفتن حقیقت همیشه به بهتر شدن امور کمک می کند.
2- طوری رفتار کنید که بچه با شما احساس راحتی کند
جوری رفتار نکنید که بچه ها احساس کنند که نمی توانند برای گفتن حقیقت با شما راحت باشند. اگر کودکی نگران و مضطرب است که شما عصبانی شوید، ممکن است سعی کند به هر قیمتی از گفتن حقیقت خودداری کند. نکته مهم این است که به کودک خود کمک کنید تا احساس امنیت و پشتیبانی از جانب شما داشته باشد. به این ترتیب او متوجه می شود که می تواند بدون از دست دادن محبت و عشق شما، با شما صحبت کند.
در حقیقت، تحقیقات نشان می دهد وقتی بچه ها را به دلیل دروغگویی مجازات یا تهدید می کنید کمتر احتمال دارد که در آینده هم حقیقت را بگویند. به فرزندتان توضیح دهید که اگر او حقیقت را به شما بگوید، عصبانی نخواهید شد و حقیقت برای شما مهم تر از هر چیز دیگری است.
سپس با آرامش گوش دهید و سعی کنید هیچ رفتار اشتباه و نادرستی که کودک را می ترساند نداشته باشید. به جای سرزنش کردن کودک به خاطر دروغ گفتن بر پیامدهای دروغ گفتن او تمرکز کنید. اگر او سعی داشت دروغ بگوید او را بخاطر صادق بودنش با شما ستایش کنید. تصدیق کنید که گفتن حقیقت باید برای او حتما سخت بوده اما خیلی خوب است که با شما صادق بوده و راستش را گفته است.
بیشتر بخوانید:
3- عواقب دروغ گفتن را به بچه توضیح دهید
به جای مجازات کردن کودک به خاطر دروغگویی عواقب این کار را برای او توضیح بدهید. تفاوت در چیست؟ مجازات از عصبانیت شما ناشی می شود در حالی که توضیح عواقب یک کار نادرست باید بر اصلاح رفتار نادرست متمرکز باشد. به نام مثال ، اگر فرزند شما نسبت به انجام کارهای خود دروغ گفت، در مورد اهمیت روبرو با اشتباهی که انجام داد با او بحث کنید. برای کودک توضیح دهید تا برای جبران اشتباهش یک کار درست را انجام دهد؛ مثلا انجام کارهای اضافه بر برنامه مناسب سنش در خانه. مثلا دستمال کشیدن میز تحریرش یا جمع کردن لوازم اتاقش.
4- به کودک خود برچسب دروغگو بودن نزنید
دلیل دروغگویی در بچه ها و نوجوانان هر چه که باشد به فرزندتان، حتی اگر دروغی گفته باشد، برچسب دروغگو نزنید. برچسب ها نه تنها به روان کودک صدمه می زنند بلکه می توانند تاثیری ماندگار و مادام العمر روی شخصیت کودک داشته باشند. اگر شما به او لقب دروغگو بدهید هیچ بعید نیست که خود را به نام یک شخص دروغگو باور کند و مطابق با آن در تمام ارکان زندگی با دروغگویی عمل کند.
5- در مورد انتظارات خود واضح و رو راست باشید
در مورد انتظارات خود واضح و سرراست باشید. به فرزند خود بگویید دروغ گفتن چیزی است که شما در خانواده خود نمی خواهید آن را داشته باشید. به او این مسئله را توضیح بدهید که گفتن حقیقت به همان اندازه رفتارهای خوب دیگری که از او انتظار دارید برای شما ارزش دارد. ارزش هایی مثل صحبت کردن با شما با احترام و صحبت نکردن در حالی که پشتش به شماست یا تلاشش برای دعوا نکردن با خواهر و برادرهایش.
بیشتر بخوانید:
6- رفتار خود را هنگام گفتن حقیقت ارزیابی کنید
رفتار خود را هنگام گفتن حقیقت ارزیابی کنید. آیا خود شما وقتی می خواهید از موقعیتی دوری کنید یا چیزی را که می خواهید بدست آورید اغلب به دروغگویی متوسل می شوید؟ به نام مثال، فرض کنید فرزند شما بشنود به همسایه تان می گوید که شما نمی توانید از گربه اش وقتی که سفر است مراقبت کنید چون خودتان شما یک خویشاوند بیمار دارید و باید از او مراقبت کنید.
در حالی که حقیقت این است که شما از آن گربه خوش تان نمی آید و دوست ندارد از آن نگهداری کنید. در این موقعیت فرزند به خصوص اگر نوجوان باشد از شما این پیام را دریافت کند که بزرگترها برای پیش بردن اهداف شان و در بعضی موقعیت ها دروغ می گویند پس حتما دروغ گفتن در بعضی شرایط ایرادی ندارد.
7- به تأثیر دروغ گفتن کودک در روابط توضیح دهید
یکی از راه های ترک دروغ گفتن در بچه ها و نوجوانان این است که در مورد تأثیر دروغ گفتن در روابط با او صحبت کنید. توضیح دهید که دروغ گفتن می تواند به اعتمادی که بین افرادی که عاشق یکدیگر هستند، آسیب برساند. از فرزندتان بخواهید تصور کند اگر در مورد چیزی به او دروغ گفته اید چه احساسی پیدا می کند. آیا او دفعه بعد حق دارد به شما شک کند؟ آیا این مسئله بر نحوه اعتماد او به شما تأثیر می گذارد؟
در سرانجام به خاطر داشته باشید که دلیل دروغگویی بچه ها و نوجوانان هر چه که باشد، اگر کودک یا نوجوان شما مرتباً و به دفعات دروغ می گوید ، حتی پس از دیدن عواقب دروغ گفتنش و اطمینان خاطر از عکس العمل شما، ممکن است زمان آن رسیده باشد که برای ارزیابی رفتار و توصیه ای بیشتر با یک روانشناس متخصص بچه ها صحبت کنید.
منبع:
نوشته های مرتبط
5 نکته مهم و راهنمای خرید بهترین پوشک بچه ایرانی برای نوزادان دختر و پسر
50 ایده یونیسف برای بازی و سرگرمی بچه ها در روزهای گرم تابستان
7 روش موثر در برنامه ریزی و مدیریت زمان برای مادران شاغل و خانه دار
فواید بازی با بچه ها خردسال و تاثیر آن بر رشد و یادگیری آن ها
منبع: افق کوروش