آموزش کامل خشک کردن و نگهداری گیاهان معطر؛ تمام اطلاعاتی که باید بدانید
به گزارش وبلاگ شماره 3443، گیاهان باغچه طعم متفاوت و تازه ای دارند و برای این که در تمام فصول سال بتوانید از این گیاهان بهره ببرید می توانید آن ها را خشک کنید. خشک کردن گیاهان به صورت طبیعی و زیر نور خورشید علاوه بر این که ساده ترین و کم هزینه ترین راه برای خشک کردن سبزیجات است، می تواند به حفظ مواد مغذی گیاهان نیز یاری کند و باعث گردد عطر و بوی گیاه حفظ گردد.
نکاتی در خصوص خشک کردن گیاهان معطر
برترین راه برای خشک کردن گیاهانی مانند برگ بو، شوید، گلپر، مرزنگوش، پونه کوهی، رزماری، مرزه تابستانی و آویشن که رطوبت بالایی ندارند در زیر نور خورشید است. برای حفظ عطر و طعم این گیاهان یا باید آن ها به طور طبیعی خشک کنید یا از دستگاه میوه خشک کن بهره ببرید. شاید فکر کنید با مایکروویو یا اجاق گاز نیز می توان گیاهان را خشک کرد، اما با این روش گیاهان تا حدی می پزند و روغن و طعم آن ها کم می گردد. از این وسایل فقط به عنوان آخرین راه چاره بهره ببرید. برای خشک کردن گیاهان دیگری مانند ریحان، پیازچه، نعناع و ترخون که رطوبت بالایی دارند از میوه خشک کن بهره ببرید. اما برای حفظ طعم بهتر، آن ها را فریز کنید. فریز کردن گیاهان بسیار راحت تر از خشک کردن آن ها است.
چه زمانی گیاهان را برای خشک کردن باید برداشت کنید
- گیاهان را قبل از گلدهی برداشت کنید. اگر در تمام فصل در حال برداشت شاخه گیاهان بوده اید، احتمالاً گیاهان هرگز فرصتی برای گل دادن پیدا نمی نمایند. با این حال در اواخر تابستان حتی گیاهانی که هنوز گل نداده اند، با سرد شدن هوا کم کم پژمرده می گردد. این زمان خوبی برای آغاز برداشت و خشک کردن گیاهان است.
- شاخه ها را در اواسط صبح ببرید. بگذارید شبنم صبحگاهی از برگ ها خشک گردد اما قبل از پژمرده شدن گیاهان در آفتاب بعدازظهر آن ها را بچینید.
- کل گیاه را قطع نکنید، مگر اینکه قصد تعویض آن را داشته باشید. هرگز نباید بیش از نصف گیاه را کوتاه کنید.
- پس از خشک شدن گیاهان و نگهداری آن ها در ظروف دربسته، گیاهان تا یک سال طعم خوبی خواهند داشت.
وسایلی که برای برداشت و خشک کردن گیاهان احتیاج دارید
- قیچی هرس یا باغچه
- ظروف در بسته
- نوار های لاستیکی
- کیسه کاغذی
- برچسب ظروف
- دستمال توالت
نحوه خشک کردن گیاهان تازه
1. هر گیاهی که بریده اید را جمع آوری کنید
گیاهانی که می خواهید خشک کنید را به تفکیک جمع کنید.
2. برای خشک کردن گیاهان شاخه ها را تکان دهید
شاخه ها را به آرامی تکان دهید تا حشرات از بین بروند. همواره حشراتی بین شاخه و برگ گیاهان وجود دارد و بهتر است همین اول از شر آن ها خلاص شوید.
3. مطمئن شوید که گیاهان خشک هستند
خاک اضافی گیاهان خشکی که چیده اید را از بین ببرید. فقط در صورت لزوم گیاه را با آب خنک بشویید و با دستمال کاغذی خشک کنید. شاخه های گیاه را در جایی آویزان کنید تا در معرض گردش هوا قرار بگیرند و به سرعت خشک شوند. گیاهان مرطوب کپک زده و پوسیده می شوند.
4. برگ های پایینی را جدا کنید
برگ های پایینی ساقه گیاه را جدا کنید. می توانید از این برگ ها به صورت تازه بهره ببرید و یا جداگانه خشک کنید. هر برگ خشک یا بیمار را از گیاهان جدا کنید. برگ های زرد شده و لکه دار ارزش خشک شدن ندارند. زیرا طعم آن ها به دلایل مختلف از بین رفته است.
5. ساقه ها را به هم ببندید
چهار تا شش ساقه را به صورت دسته ای به هم گره بزنید. می توانید از نخ یا نوار لاستیکی بهره ببرید. گیاهان با خشک شدن منقبض می شوند و نوار لاستیکی شل می گردد، بنابراین به طور دوره ای چک کنید تا مطمئن شوید که دسته ها محکم هستند. برای خشک کردن گیاهان مرطوب دسته های کوچکی درست کنید تا هوا بین شاخه ها جریان داشته باشد و پوسیده نشوند.
6. گیاهان در کیسه های کاغذی قرار دهید (اختیاری)
اگرچه این مرحله کاملاً ضروری نیست، اما کیسه های کاغذی به خشک شدن سریعتر و کامل گیاهان یاری می نماید. یک کیسه کاغذی را سوراخ کنید و سبزی های بسته بندی شده را به صورت وارونه داخل آن قرار دهید. کیسه را محکم ببندید. کیسه را بیش از حد پر نکنید و روی آن نام گیاه را بنویسید.
7. گیاهان را وارونه آویزان کنید
قدیمی ترین روش برای خشک کردن گیاهان این است که یک دسته بردارید، آن را وارونه در یک اتاق گرم و مطبوع آویزان کنید تا به طور طبیعی خشک شوند.
نحوه نگهداری گیاهان معطر
1. گیاهان کپک زده را دور بریزید
گیاهان خشکی که کوچکترین نشانه ای از کپک دارند را دور بریزید. این کپک ها فقط سریع رشد می نمایند و زیاد می شوند.
2. گیاهان را در ظروف دربسته نگهداری کنید
بعد از خشک کردن گیاهان آن ها را در ظروف در بسته نگهداری کنید. می توانید گیاهان خشک را درون شیشه های کوچک کنسرو نگهداری کنید. کیسه های پلاستیکی زیپ دار برای این کار مناسب است. اگر برگ گیاهان را به طور کامل نگهداری کنید و در زمان استفاده آن ها را خرد کنید، طعم و عطر بیشتری خواهند داشت. نام گیاه و تاریخ را روی ظروف بچسبانید
3. ظروف را در جای خنک و خشک قرار دهید
ظروف را در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. می توانید شیشه های تیره را انتخاب کنید که برای جلوگیری از نور خورشید ساخته شده اند.
کلام آخر
هنگامی که می خواهید از گیاهان خشک در پخت و پز بهره ببرید، ساقه و برگ گیاه را در قابلمه خرد کنید. 1 قاشق چایخوری برگ خشک خرد شده معادل1 قاشق غذاخوری سبزی تازه است. بهتر است گیاهان خشک در یک سال مصرف شوند. همان طور که گیاهان رنگ خود را از دست می دهند، طعم خود را نیز به مرور از دست می دهند.
منبع: TheSpruce
منبع: دیجیکالا مگ