طرز تهیه نان جوش، غذای سنتی خراسان جنوبی
به گزارش وبلاگ شماره 3443، نان جوش یا به زبان محلی خراسان ناجوش ، غذایی سنتی در خراسان بخصوص خراسان جنوبی می باشد. برای درست کردن این غذا باید از نان خشک استفاده کرد می توان در ترکیب آن از تخم مرغ استفاده کرد یا بدون تخم مرغ با چاشنی های مختلف درست کرد. برای یادگرفتن این غذای ساده با ما همراه باشید.
مواد لازم
نان خشک: به میزان لازم
تخم مرغ: 3 عدد
آب:نصف لیوان
پیازچه خرد شده: 200 گرم
مغز گردوی خرد شده: نصف لیوان
پنیر رنده شده:100 گرم
پیاز:1 عدد میانه
روغن سرخ کردنی:به میزان لازم
نمک و فلفل سیاه:به میزان دلخواه
طرز تهیه
ابتدا باید نان خشک را در هاون بریزید و کمی خرد کنید. برای خرد کردن نان خشک می توانید از گوشت کوب نیز استفاده کنید و یا با دست نان را به تکه های کوچک خرد کنید. در این مرحله باید تخم مرغ ها را همراه با کمی آب در یک قابلمه کوچک بریزید و روی حرارت قرار دهید و حدود 15 دقیقه صبر کنید تا تخم مرغ ها به طور کامل بپزند.
در این مرحله باید میزانی آب روی نان خشک ها بریزید و سپس تخم مرغ های آب پز شده را همراه با پنیر رنده شده، پیازچه و مغز گردوی خرد شده به آن اضافه کنید. کمی نمک و فلفل سیاه به مواد اضافه کنید و آن ها را خوب هم بزنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.
در این مرحله پیاز داغ درست کنید. پیاز را بشویید و پوست آن را جدا کنید. سپس با کمک یک چاقوی تیز پیاز را به صورت خلالی نازک خرد کنید. میزانی روغن در ماهیتابه بریزید و بعد پیازها را سرخ کنید تا طلایی شوند.
در این مرحله باید پیاز داغ را به مواد نان جوش اضافه کنید. یک دستکش به دست کنید و مواد نان جوش را برای چند دقیقه با دست ورز دهید تا کاملا یکدست شوند حالا غذا را در یک قابلمه بریزید و به مدت 20 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید. یک دم کنی روی قابلمه بگذارید تا نان جوش مثل برنج روی حرارت ملایم دم بکشد و آماده شود. در نهایت نان جوش را در ظرف مورد نظرتان بریزید و آن را با کمی پیازچه خرد شده تزیین کنید.
مواد لازم برای تهیه نان جوش بدون تخم مرغ
پیاز: 1 عدد میانه
سیر: 1 حبه
آب:1 لیوان
زردچوبه: 1 قاشق چای خوری
رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
شنبلیله خشک: 1 قاشق غذاخوری
تخم گشنیز:5 عدد
نمک و فلفل سیاه:به میزان لازم
روغن:نصف لیوان
طرز تهیه
برای تهیه نان جوش بدون تخم مرغ باید از رب گوجه و انواع چاشنی های مختلف استفاده کنید. ابتدا باید پیاز را به صورت خلالی خرد کنید و در میزانی روغن سرخ کنید تا کاملا طلایی رنگ شوند. در ادامه سیر را رنده کنید و به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید .
سپس میزانی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به پیاز داغ و سیر داغ اضافه کنید و چند دقیقه ادویه ها را تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه و فلفل گرفته شود. در ادامه تخم گشنیز و سبزی خشک شنبلیله خرد شده را به پیاز داغ اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید.رب گوجه فرنگی را به ماهیتابه اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود.
بعد از این که مواد نان جوش را به خوبی تفت دادید، میزانی آب به غذا اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا یکدست شوند. در ادامه نان خشک ها را به میزان یک بند انگشت خرد کنید و به غذا اضافه کنید. مواد را سریع هم بزنید تا نان ها کاملا نرم شوند. سپس شعله گاز را خاموش کنید و غذا را در ظرف مورد نظرتان بریزید و از طعم آن لذت ببرید.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه نان جوش
مردم خراسان جنوبی برای سرخ کردن پیاز نان جوش معمولا از روغن حیوانی یا کره محلی استفاده می کنند.
در طرز تهیه نان جوش بدون تخم مرغ می توانید از شنبلیله خشک یا تازه برای مزه دار کردن غذا استفاده کنید.
برای تهیه نان جوش بهتر است از نان خشک های ضخیم استفاده کنید.
می توانید نان جوش را به عنوان یک وعده غذای سبک میل کنید و یا آن را در کنار غذای اصلی سرو کنید.
میزان آبی که به نان جوش اضافه می شود، سلیقه ای است. می توانید این غذا را به صورت شل یا کمی سفت تر آماده کنید.
اگر طعم سیر در نان جوش را دوست دارید می توانید از میزان سیر بیشتری در این غذا استفاده کنید.
برای طعم دار کردن نان جوش می توانید به جای شنبلیله از میزانی شوید خشک یا تازه استفاده کنید.
در صورت تمایل می توانید یک عدد سیب زمینی را به صورت نگینی خرد کنید و به این غذا استفاده کنید تا طعم بهتری پیدا کند.
قبل از اضافه کردن نان خشک به نان جوش باید آن را کاملا خرد کنید و به مواد اضافه کنید.
برخی افراد نان جوش را به صورت خمیری درست می کنند و برخی دیگر دوست ندارند نان در این غذا حالت خمیری پیدا کند.
منبع: گردشبان