چطور در بهار خواب آلود نباشیم؟
به گزارش وبلاگ شماره 3443، یک متخصص طب سنتی گفت: بی حوصلگی، خواب آلودگی، سنگینی بدن، احساس خستگی و بی حالی در اوایل بهار شیوع بیشتری پیدا می نمایند برخی از روش های درمانی یا پیشگیری، می توانند بدن را برای مواجهه با تغییرات بهار آماده نمایند. برترین زمان آغاز پاک سازی بهاره از روزهای نخست فروردین ماه است و اندام های هدف در پاکسازی بهاره کبد، کلیه ها و روده ها هستند.
به گزارش ایسنا، فاضله حیدریان اظهار کرد: در فصل بهار باتوجه به تغییراتی که در بدن و اخلاط ایجاد می گردد، روح و جسم مستعد یک سری از بیماری ها خواهند شد. هدف از آنالیز و پرداختن به این مباحث، این است که با روش های کم دردسر، این بیماری ها را از جسم و جان خود دور کنیم.
وی گفت: بیماری هایی مثل خونریزی بینی، سرفه، زکام، گرفتگی صدا، ورم های مفصلی و درد مفاصل، دمل ها و ورم های چرکی و جوش ها و خارش و کهیر، آلرژی فصلی و ورم های حلق در فصل بهار بیشتر خواهند شد. بعلاوه مسائلی مانند بی حوصلگی، خواب آلودگی، سنگینی بدن، احساس خستگی و بی حالی در اوایل بهار شیوع بیشتری پیدا می نمایند.
حیدریان اضافه نمود: بعضی از روش های درمانی یا پیشگیری، می توانند بدن را برای مواجهه با تغییرات بهار آماده نمایند. استفاده به جا و مناسب از این روش ها نه تن ها موجب بهره برداری بهتر از تغییرات فصلی و آب و هوایی در بهار خواهد شد، بلکه بدن را برای مقابله با بیماری ها و شرایط نامطلوب احتمالی آماده خواهد نمود. برترین زمان آغاز پاک سازی بهاره از روزهای نخست فروردین ماه است و اندام های هدف در پاکسازی بهاره کبد، کلیه ها و روده ها هستند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین روش های پاکسازی و آمادگی برای فصل بهار، اصلاح رژیم غذایی است اظهار کرد: در این مرحله حجم غذای کمتر و رعایت یک سری از توصیه ها ضروری است؛ که یکی از عوامل سودمند در این زمینه مصرف سبزی ها و عرقیات محسوب می گردد.
استفاده از سبزی ها و دمنوش ها در فصل بهار
این متخصص طب سنتی گفت: تا حد امکان از عرقیات و سبزی ها بهاری بهره ببرید. در روز میوه ها را در حجم کم و به دفعات مصرف کنید تا بدن فرصت کافی برای جذب مواد مفید و دفع سموم داشته باشد. میوه هایی مثل خیار، گوجه سبز و آلو، طبع سردی داشته و دفع نماینده سموم کبد است. سبزی های برگ سبز، جوانه ها و بعلاوه نخود، لوبیا، بادمجان، کلم، کرفس، کاهو و سبزی های کوهی به علت فیبر بالا، یبوست را رفع، آب بدن را تأمین و اشت ها را کنترل می نماید.
حیدریان در ادامه بیان نمود: مصرف عرقیاتی چون کاسنی و شاتره که مقوی کبد و تصفیه نماینده خون است سفارش می گردد. بعلاوه استفاده از نوشیدنی ها و شربت های فرونشاننده گرما مانند شربت ریواس، عرق کاسنی، شربت زرشک و غوره و رب غوره و شربت نارنج و لیمو و به در این فصل توصیه می گردد. پرهیز از نوشیدنی های گرمی بخش و بسیار رطوبت آور مانند آب هندوانه، دمنوش های ختمی و پنیرک و مواد گرم و تلخ و تند و شور و تیز در این فصل ضروری است.
وی گفت: فصل بهار برترین و موافق ترین فصل برای تمام سنین، به ویژه برای کهنسالان و کسانی که مزاج سرد و خشک دارند، محسوب می گردد. در این فصل بدن آماده رشد و بالندگی شده و همین امر باعث افزایش گرما و حرارت و رطوبت در بدن خواهد شد.
حیدریان اعلام نمود: بهبود کارکرد بدن و اعضا در فصل بهار می تواند باعث گردد که بیماری های بهاره، خستگی و خواب آلودگی و مسائل جسمی شایع در این فصل کمتر شوند. دوری جستن از غذاهای مولد خون و کم کردن مصرف انواع گوشت ضروری است. پرهیز از جنبش زیاد روانی، تأکید شده و هیجاناتی مثل شادی، غم، ترس، هیجان و سایر حالات روحی در نوع شدید خود در این فصل مضر هستند.
این متخصص طب سنتی گفت: فصل بهار درواقع فصل کم و ساده کردن غذا و نوشیدنی و آرامش نسبی جسمی و روحی در کنار شکوفایی طبیعت است. برترین زمان ورزش در فصل بهار در صبح، بعد از خوردن یک صبحانه سبک و قبل از خوردن نهار است.
حیدریان اضافه نمود: فصل بهار همانقدر که احتیاج به کاهش دریافت حجم و کالری و پروتئین مواد غذایی دارد، احتیاج به یاری به دفع بیشتر مواد زائد از بدن هم دارد. برای خروج مواد اضافی، سموم و پاک سازی بدن از مواد زائد، راه های متعددی وجود دارد؛ یکی از مهم ترین این راه ها، دفع آن ها به وسیله مدفوع است، پس در کسی که دفع مدفوع مناسبی ندارد و به بیان ساده تر دچار یبوست است، مواد اضافی راه مناسبی برای دفع نداشته و در بدن تجمع می یابند؛ برای رفع کردن یبوست، مصرف مواد غذایی ملین مانند خاکشیر، آلو، تمرهندی، هویج، مویز و انجیر مناسب است.
وی با توصیه مصرف بعضی از غذاها و ترکیبات در فصل بهار توضیح داد: استفاده از آش سبزی ها با ترکیبات (گشنیز، شوید، اسفناج، هویج و…)، بورانی اسفناج با ماست ترش و شیرین و کم چرب، کاهو با سکنجبین، آش یا سوپ جو با روغن زیتون و آبغوره، ماش پلو با خرفه، شربت تمرهندی، شربت سیب و زرشک و لیمو، دم نموده عناب با کمی عسل، به جای چای؛ از جمله خوراکی های مفید در این فصل است.
توصیه برای استفاده از ماءالشعیر طبی
حیدریان با اشاره به دستور آماده سازی ماءالشعیر طبی و مفید بودن آن اظهار کرد: استفاده از ماءالشعیر طبی به این صورت که جو را 24 ساعت خیسانده و سپس با 20 برابر آن آب، و یک تکه چوب دارچین روی حرارت قرار داده، به محض شکفته شدن جو، از روی حرارت برداشته و بلافاصله آب روی آن را صاف نموده و با عسل شیرین نموده، در این فصل بسیار سودمند هست.
وی گفت: استفاده از خورشت ریواس که با ترکیبات ریواس جوان خرد شده کمی نعنا و آبغوره، پیاز و زرد چوبه آماده می گردد، مصرف شیر بادام به این صورت که 15 عدد مغز بادام درختی خام پوست کنده را با یک لیوان آب جوش و کمی عسل یا شکر یا نبات، در مخلوط کن ریخته و مخلوط نموده؛ از دیگر خوراکی های مفید فصل بهار است.
حیدریان با توصیه انجام حجامت در فصل بهار اظهار کرد: این اعمال تنها در موارد خاص و فقط با تشخیص و تجویز پزشک با تجربه، و متخصص طب سنتی باید انجام شوند. در واقع حجامت در فصل بهار نه تنها مبنای درست علمی ندارد بلکه برای بسیاری از افراد می تواند ضررهای جدی به بار بیاورد. پس در صورت تمایل به استفاده از این اعمال و روش ها، مردم حتماً با پزشک متخصص طب سنتی مشورت و در صورت لزوم در درمانگاه های تخصصی مورد درمان قرار گیرند.
منبع: فرارو